Dělená strava nejen na hubnutí

Dělená strava je jednou z nejčastěji využívaných diet na redukci hmotnosti. Mnozí už o ní slyšeli a už z názvu vyplývá, že v ní dělíme potraviny do určitých skupin.

Dělená strava – co s čím mohu jíst?

Co to však v praxi znamená a jaké jsou principy dělené stravy? A ještě důležitější otázka – dá se pomocí dělené stravy zdravě a bezpečně zhubnout?

Základní pravidla dělené stravy

Zásady dělené stravy spočívají v rozdělení potravin do určitých skupin, které pak kombinujeme podle pravidel. No není to žádná věda – máme 2 základní skupiny potravin a 3 podskupiny:

  • Živočišná skupina
  • Rostlinná skupina
  • Neutrální podskupina
  • Ovocná podskupina
  • Zeleninová podskupina

Potraviny z těchto skupin konzumujeme následovně:

  • Živočišnou a rostlinnou skupinu nikdy nekombinujeme.
  • Neutrální skupinu můžeme zkombinovat se vším.
  • Živočišnou skupinu kombinujeme pouze se zeleninovou podskupinou.
  • Rostlinnou skupinu kombinujeme s ovocnou i zeleninovou podskupinou.

Základem dělené stravy je tedy konzumovat pouze potraviny rozděleny podle skupin, přičemž vaše strava zůstává pestrá. Těmito zásadami se dá řídit i dlouhodobě, tedy nemělo by jít jen o krátkodobou dietu s rychlou ztrátou velkého množství kilogramů, které při přejetí na normální stravu opět naberete i s kily navíc.

K dalším zásadám tohoto typu stravování patří dodržování pravidelného pitného režimu, pít vodu, minerálky a neslazené čaje a ovocné šťávy. Při vaření je třeba dbát na dietnější způsoby přípravy jídel, tedy vyhnout se smažení a fritování. Cukr a sladkosti se konzumovat nesmějí, ale pokud vás přepadne chuť na sladké, dopřejte si ovoce.

Co obsahují potravinové skupiny?

Živočišná skupina obsahuje živočišné produkty:

  • všechny druhy masa, ale upřednostňujeme libové maso a ryby
  • mléko a mléčné výrobky, zejména zakysané mléčné výrobky
  • sýry
  • vejce

Rostlinná skupina, na druhou stranu, obsahuje potraviny rostlinného původu kromě ovoce a zeleniny:

  • všechny druhy obilovin a výrobky z nich, ovesné vločky
  • rýže, kukuřice, brambory
  • bezvaječné těstoviny
  • dýňová semínka a jiné druhy semen
  • luštěniny
  • sója, tofu a sójové výrobky
  • med

Neutrální podskupina:

  • ořechy jako mandle, vlašské a lískové ořechy
  • koření, sůl
  • pochutiny, hořčice, ocet
  • káva a bílá káva
  • kakao

Ovocná podskupina:

  • všechny druhy ovoce, čerstvé i sušené
  • kompoty a džemy se zdravou náhradou cukru
  • ovocné šťávy bez cukru

Zeleninová podskupina:

  • všechny druhy zeleniny kromě té zařazené do rostlinné skupiny

Proč dělená strava funguje a má i rizika?

Dělená strava je založena na nekombinovaní potravin s rozdílným časem trávení, nekonzumuje se cukr ani alkohol. Díky kombinacím potravin automaticky saháte po větším množství zeleniny, která zasytí, ale neobsahuje tolik kalorií. Dělená strava má jen velmi málo omezení v tom, co můžete jíst – určuje jen to, s čím to budete jíst. Při přípravě jídel proto nemusíte hodně přemýšlet, stačí si to jinak nakombinovat.

Díky pestrosti a vyváženosti dělené stravy přijímáte všechny potřebné živiny, neomezujete kalorie na minimum, čímž si nezpomalí metabolismus. Účinnost dělené stravy však asi nejpravděpodobněji nespočívá v samotném dělení potravin na potravinové skupiny, ale větším zabýváním se stravou, kterou konzumujeme, omezením cukru větším příjmem zeleniny a rostlinné potravy a omezením bílé mouky, tuků a konzervovaných potravin.

Dělená strava – zásady, zkušenosti a výsledky

Z rizik dělené stravy však třeba zmínit jedno, které hrozí při většině redukčních diet, a to následný jojo efekt. Ten vzniká tehdy, pokud dietu určitou dobu držíme a když konečně shodíme nežádoucí kilogramy, dáme se opět na svůj předchozí způsob stravování. Jelikož při dělené stravě konzumujeme menší množství kalorií, při přechodu na jinou stravu můžeme opět rychle nabrat shozené kilogram i s nějakými kily navíc.

Zkušenosti

Kolik lidí, tolik názorů i zkušeností. To platí i u lidí, kteří dělenou stravu vyzkoušeli a podělili se o své zkušenosti. Zatímco jedni na ni nedají dopustit, jiným se podařilo přibrat během diety nebo, což je ještě horší, se po skončení dostavil nežádoucí jojo efekt.

Našli se tací, kteří se dělenou stravou řídí roky. Jeden pán tvrdí, že podle dělené stravy se řídí už desetiletí, díky čemuž se mu nejen daří udržovat si stálou hmotnost, ale zpozoroval i zlepšení trávení, pravidelné vylučování a více energie. Několik dám potvrdilo, že díky dělené stravě zhubli požadovanou hmotnost, a protože si i po zhubnutí střežili jídelníček a věnovali se pohybu, zpět už nepřibrali.

Negativní zkušenosti měli zas dámy, které to po několikatýdenním držení diety vzdali, protože vůbec nezhubli. No největší smůlu měli ti, kteří sice dietu poctivě drželi, ale po zhubnutí se vrátili ke starým stravovacím návykům a opět nabraly na váze.

3 recepty dělené stravy

Pro více inspirace připojujeme 3 jednoduché recepty.

Cviklovú pomazánku podáváme v rostlinný den a připravíme ji z nahrubo nastrouhané uvařené červené řepy, utřeného stroužku česneku, lžičky olivového oleje, na malé kousky nakrájeného tofu, zavařeného hrášku a soli a koření podle chuti. Ingredience smícháme a necháme odstát v lednici. Můžeme podávat k snídani s celozrnným chlebem.

Recept na cviklovou pomazánku (dělená strava)

Řecký salát v rámci konzumace dělené stravy

V živočišný den si můžeme připravit řecký salát s feta sýrem. Je chutný a jednoduchý. Stačí na plátky nakrájet okurku, rajče, papriku, ledový salát, cibuli a vše osolit, opepřit a pokapat olivovým olejem. Přidáme kostky feta sýra, promícháme a podáváme.

Jednoduché ratatouille se hodí na večeři v rostlinný i živočišný den. Na olivovém oleji osmahneme nakrájenou zeleninu – lilek, cuketu, rajčata, papriku a cibulku. Na dochucení použijeme trošku soli, pepře a bazalky. Několik minut dusíme, dokud zelenina nezmekne.

Vzorový jídelníček na 3 dny

Začátek nové diety může být těžký, zvláště pokud si nejste jisti, co můžete a co nemůžete jíst a kombinovat. Inspirovat se můžete tímto vzorovým třídenním jídelníčkem.

1. den – živočišná skupina

  • Snídaně: smaženice s čerstvou zeleninou
  • Svačina: pohár acidofilního mléka
  • Oběd: grilovaný losos se zeleninovým salátem
  • Svačina: nastrouhaná mrkev
  • Večeře: pórková polévka s vajíčkem

2. den – rostlinná skupina

  • Snídaně: ovesné vločky s rostlinným mlékem a banánem
  • Svačina: hrst ořechů
  • Oběd: rýže s dušenou brokolicí
  • Svačina: ovocný salát
  • Večeře: špagety se žampiony a rajčaty

3. den – živočišná skupina

  • Snídaně: šunka a sýr se zeleninou
  • Svačina: nízkotučný jogurt
  • Oběd: hovězí steak s grilovanou zeleninou
  • Svačina: vajíčko natvrdo s oblíbenou zeleninou
  • Večeře: pečená ryba s anglickou zeleninou

Autor článku

Redakce

Přinášíme vám množství zajímavostí z oblasti zdraví a zdravého životního stylu. Představíme si běžné onemocnění, možnosti jejich léčby, jakož i...


Přidat komentář

V tejto kategórií nájdete aj:

Bezezbytková dieta při Crohnovy nemoci i před kolonoskopiíBezezbytková dieta při Crohnovy nemoci i před kolonoskopií

Bezezbytková dieta se předepisuje zejména lidem se střevními onemocněními. Je to dieta, která má určité principy a potraviny, které se mohou a nemohou konzumovat. V článku se o ní...

Dieta při dně, cukrovce a vysokém cholesteroluDieta při dně, cukrovce a vysokém cholesterolu

Správná léčba spojena se změnou životosprávy dokáže snížit riziko bolestivých záchvatů. Jak je tedy vhodné stravovat se při dně? Pojďme se na to podívat.

11 rad, jak rychle zhubnout11 rad, jak rychle zhubnout